KUCHNIE KAFLOWE
Chcesz powrócić do dawnych czasów, szukasz naprawdę oryginalnej i jedynej w swoim rodzaju kuchni? Postaw na kuchnie kaflowe. Szeroki wybór kafli, ich wzory i kolory pozwalają na dopasowanie jej wyglądu do upodobań każdego klienta. Ponadto, żadna potrawa nie smakuje tak, jak ta przyrządzona na oryginalnej kuchni kaflowej. To element funkcjonalny i bardzo trwały, więc jeśli jest dobrze wykonany, przetrwa wiele lat. Powrót do tradycji nada charakterystycznego klimatu każdemu pomieszczeniu, a potrawie wyśmienitego smaku. Oprócz głównej funkcji, jaką jest przygotowanie posiłków, działanie kuchni kaflowej polega na akumulacji i emisji ciepła do pomieszczenia, co pozwala na znaczne zredukowanie kwot wydawanych na takie nośniki energii jak prąd, gaz oraz olej opałowy.
Kuchenne piece kaflowe
Bez wątpienia warto zdecydować się na nawiązujące do tradycji, a jednocześnie nadal bardzo efektywne rozwiązanie, jakie stanowią piece kaflowe. Kuchenne wnętrze prezentuje się zupełnie inaczej po zamontowaniu takiego elementu aranżacyjnego – staje się bardziej przytulne i ciepłe, zarówno w sensie metaforycznym, jak i dosłownym. Co więcej, można go wykorzystać do ogrzewania wody w całym domu, po wprowadzeniu odpowiednich modyfikacji.
Piece kaflowe stosowane są już od XI wieku, lecz wtedy mogły sobie na nie pozwolić osoby bardzo majętne. Obecnie ceny są na tyle przystępne, że bez trudu możesz doświadczyć jego walorów w swoim domu.
Kuchnia kaflowa w kolorze kobaltu wykonana z kafli "Gładkich". Do dyspozycji mieliśmy tradycyjny, murowany z cegieł komin o przekroju 60*60 cm. W skład kuchni wchodzi: kuchenne palenisko, piekarniki + podgrzewacz wody, piec chlebowy, wędzarnia oraz suszarnia. Cokół kuchni tynkowany. Kafle z Manufaktury VIII. Wysokość max. 205 cm.
Rzut lewy kuchni kaflowej nr 1/66 pokazujący dokładne rozmieszczenie drzwiczek suszarni oraz wędzarni.
Kuchnia kaflowa wykonana z kafli Manufaktury VIII w kolorze jasnej i ciemniejszej zieleni. Połączenie kafli "Gładkich" i wzoru Koło". W zabudowie umieszczono piekarnik elektryczny, płytę indukcyjną a w części kuchni tradycyjnej opalanej drewnem, zastosowano podwójny piekarnik oraz w dolnej części szufladę na drewno. Okucia nierdzewne z mosiężnym relingiem i gałkami. Wysokość 178 cm, szerokość 230 cm.
Bryła kuchni kaflowej wykonana z kafli Brama o rozmiarze 25,5*23 cm. Podstawa kuchni tynkowana. Kafle w kolorze kremowym. Powyżej płyty kuchennej znajduje się kawiarka czyli zamknięta drzwiczkami mosiądzowanymi komora służąca do podgrzewania przygotowanych wcześniej potraw. Kawiarka doskonale sprawdza się również jako suszarnia grzybów, owoców i warzyw. Wysokość kuchni ok. 180 cm, szerokość ok. 150 cm, głębokość 104 cm.
Kuchnia kaflowa wykonana z kafli w kolorze ciemnej zieleni. Bryła usytuowana asymetrycznie w stosunku do naroża pomieszczenia. Po prawej stronie umiejscowiono tynkowaną niszę na drewno. Płyta kuchenna w kształcie trapezu, wykonana ze stali żarowej. Okucia ze stali nierdzewnej z elementami mosiężnymi. Wysokość kuchni ok. 150 cm.
Bliższe ujecie bryły kuchennej 5/66.
Ujęcie z górnej półsfery kuchni kaflowej 5/66, przybliżające jedyną fajerkę stalową oraz rzeczywiste proporcje bryły.
Kafle Brama w kolorze ciemnego kremu. Po lewej stronie kuchni kaflowej znajduje się podwójny piekarnik a pod nim nisza na drewno. Po stronie prawej drzwiczki kuchenne z popielnikiem w jednej ramie, płyta kuchenna bez fajerek wykonana z trzech pasów stali żaroodpornej. Rama kuchenna wykonana ze stali nierdzewnej z relingiem od strony frontowej. Reling wykonany z rurki nierdzewnej zamocowanej za pomocą uchwytów mosiężnych. Wysokość 160 cm, szerokość 135 cm, głębokość 72 cm.
Kuchnia kaflowa wykonana z kafli Manufaktury I w kolorze błękitnym. Wzór kafla numer 20/122. Pod piekarnikiem z prawej strony umieszczono tynkowane zagłębienie na drewno. Płyty kuchenne wykonano z pasów stali żaroodpornej. Rama o szerokości 7 cm wykonana ze stali nierdzewnej. Z tego samego materiału wykonano rurkę relingową oraz uchwyty. Wysokość 145 cm, szerokość 143 cm.
Ujęcie lewe kuchni kaflowej 9/66. Ukazuje pełna głębokość bryły kuchennej wynoszącą 72 cm.
Rzut lewy bryły kuchennej 9/66 z górnej półsfery. Pokazuje jedną fajerkę w stalowej płycie kuchennej.
Ujęcie frontalne kuchni kaflowej nr. 9/66 w zbliżeniu.
Kuchnia kaflowa nr 9/66 w pełnej perspektywie.
Kuchnia kaflowa wykonana z kafli Manufaktury III. Połączono kolor brązowym z ecru. Kafle narożne oraz gzyms górny zdobione, pozostałe elementy w stonowanej gładkiej formie. Po prawej stronie półki na bibeloty. Pod kawiarką zamkniętą mosiądzowanymi drzwiczkami nisza na drewno. Po lewej stronie w rogu pomieszczenia widoczny ceramiczny regał na książki.
Lewe ujecie kuchni nr. 14/66 pokazujące głębokość poszczególnych warstw bryły kuchennej.
Górne ujęcie lewej strony kuchni kaflowej 14/66 uwidacznia dokładne rozmieszczenie płyt żeliwnych. Jedna z nich zawiera fajerkę, druga jest to tzw. płyta ślepa. Na ścianie osłonowej dokładnie widoczne mosiężne haczyki kuchenne. Rama kuchenna wykonana z blachy nierdzewnej. Reling mosiężny.
Górne ujęcie prawej strony kuchni kaflowej. Gzyms górny uzupełniony kaflami Gładkimi tworząc równą powierzchnię.
Kuchnia kaflowa wykonana z tradycyjnych kafli o wymiarze 12,5*19,5 cm w kolorze kremowym. Po lewej stronie podgrzewane siedzisko. Trzy płyty żeliwne w tym jedna pełna oraz dwie dwu otworowe. Drzwiczki paleniskowe oraz piekarnik wykonane ze stali nierdzewnej. Wysokość do poziomy ramy kuchennej 81 cm, wysokość max. ściany osłonowej 56 cm.
Bryła wykonana z kafli w kolorze miodowym o wymiarach 23*23 cm. Kuchnia kaflowa, wielobryłowa, połączona z piecem kuchennym o zróżnicowanych poziomach. Część kuchenna w stosunku do piecowej wysunięta. Sekcja zawierająca piekarnik kuchenny pełni rolę pieca kuchennego.
W przedstawionej kuchni kaflowej wykorzystano elementy z Manufaktury I. Bryła rozbudowywana w kilku etapach na życzenie klientów. Zawiera jedną płytę dwu fajerkową. Nad płytą umieszczono półki na przyprawy kuchenne. W okapie wkomponowano dwa pochłaniacze powietrza.
Zdjęcie przybliżające duży fragment bryły kuchennej 20/66.
Zbliżenie półek kuchni kaflowej 20/66. Po lewej stronie nisza na kuchnię indukcyjną z piekarnikiem.
Ujęcie przedstawia w pełni horyzontalny wygląd kuchni kaflowej nr. 20/66, zawierający wszystkie elementy dolnej części.
Kafle w kolorze pomarańczowym. Manufaktura I, wzór kafla nr. 3/102 i 22/102. Piekarnik podwójny. Płyty kuchenne pełne bez fajerek. Dolna część tynkowana. Pod piekarnikami duże zagłębienie na drewno. Po prawej stronie kuchni kaflowej nr 24/66 w zagłębieniu siedzisko. Szerokość części kaflowej 143 cm. Wysokość max. 156 cm.
Kolor kobaltowy. Kafle z Manufaktury I, wzór nr. 1/102 oraz 34/102. Lustrzane odbicie kuchni kaflowej 24/66. Dwie nisze na drewno z frontu oraz prawej strony. Oblicowanie kaflami z trzech stron. Kuchnia kaflowa z wężownicą zaopatrującą CO oraz CWU. Drzwiczki kuchenne przystosowane do ogrzewania wody w systemie lato/zima.
Kuchnia kaflowa w kolorze błękitnym. Oprócz piekarnika, kuchnię kaflową nr 26/66 zaopatrzono w podgrzewacz ciepłej wody wraz z kranem spustowym znajdujący się po prawej strony płyt żeliwnych. Bryła oparta prawą stroną o naroże pomieszczenia. Szerokość 185 cm, głębokość 72 cm, wysokość 154 cm.
Kuchnia kaflowa wyspowa w kolorze błękitnym. Działa jak piec kuchenny, który w zamyśle, posiada również wyodrębnioną część piecową. To z niej spaliny zostają wyprowadzone do komina za pośrednictwem żaroodpornej rury nierdzewnej. Od strony piecowej usytuowano głęboką półkę pozwalającą wygrzewać plecy. Głębokość max. 235 cm, szerokość 72 cm, wysokość 160 cm.
Kuchnia kaflowa prawa stroną oparta o ścianę kominową. Kolor zielony we wzorze 10/102 z Manufaktury I. Płyty kuchenne stalowe bez fajerek. Zagłębienie na drewno tynkowane. Wysokość do poziomu ramy kuchennej 79 cm, wysokość całkowita kuchni 153 cm, głębokość 63 cm.
Kafle w kolorze brązowy. W bryle kuchni kaflowej umieszczono drzwiczki paleniskowe, szufladę na opał, podwójny piekarnik, zamykaną komorę na naczynia, płytę kuchenną wykonaną z czterech pasów stali oraz nierdzewną ramę z relingiem. Wysokość max. 175 cm, szerokość 164 cm, głębokość 72 cm.
Kuchnia kaflowa wyspowa w kolorze bordowym. Dolna cześć tynkowana. Wokoło części piekarnikowej znajduje się szeroka półka siedziskowa. Nad piekarnikiem w tej samej ramie umieszczono podgrzewacz ciepłej wody użytkowej wraz z kranem spustowym. Z nad podgrzewacza pionowo rurą nierdzewną wyprowadzono wyjście spalin i połączono z drugą poziomą. Łączy ona przewód kominowy z kolankiem dołączonym do wyjścia z modułu piekarnika. W kolanku umieszczono wyczystkę umożliwiającą usuwanie sadzy.
Bryła kuchenna oparta lewą strona o komin. Niska półka nad płytą z przeznaczeniem na podręczne przedmioty lub przyprawy. Dolna część kuchni kaflowej tynkowana. Kafle z Manufaktury I.
Kuchnia kaflowa z małym tynkowanym zapieckiem oraz zagłębieniem pod piekarnikiem oraz wnęką w ścianie po lewej stronie. Drzwiczki paleniskowe w systemie lato/zima umożliwiające przestawienie żeliwnego rusztu nad i pod podkową/wężownicą. Taki zabieg umożliwia nagrzewanie wody CO w odpowiednim okresie roku.
Mała kuchnia kaflowa w kształcie litery U ze ścianą osłonową nad blatem stalowym. Kafle z Manufaktury I w kolorze zielonym. Szerokość 113 cm, głębokość 62 cm, wysokość 141 cm.
Kuchnia kaflowa wykonana z kafli Manufaktury V składa się z części opalanej drewnem oraz odizolowanej temperaturowo kuchni gazowej zabudowanej kaflami. Blat drewniany wraz z palnikami gazowymi oraz piekarnikiem gazowym klient montował we własnym zakresie. My ze swojej strony, aby zachować jednolity wygląd bryły, proponowaliśmy jednak, aby zamiast drewnianego, blat wykonany został z gładkich, głębokich półek kaflowych w identycznym kolorze. Szerokość 176 cm, wysokość max. 152 cm.
Widok przedstawia horyzontalny wygląd bryły kuchni kaflowej składającej się z zabudowanego kaflami piekarnika elektrycznego, płyty indukcyjnej, tradycyjnej kuchni kaflowej opalanej drewnem oraz zabudowanego kaflami zlewu kuchennego. Pod zlewem umieszczono filtry do wody pitnej. Stolarz po naszym wyjeździe miał wykonać drzwiczki zamykające przestrzeń pod zlewem. Wysokość max. 178 cm. Połączenie kafli Gładkich z Owalnymi, całość w kolorze kremowym.
Kuchnia kaflowa z piekarnikiem elektrycznym i płytą indukcyjną. Na tylnej ścianie kuchni kaflowej umieszczono kafel dekoracyjny. Prace związane w wykonaniem drewnianego okapu klienci powierzyli miejscowemu stolarzowi. Dopasował całość do istniejących drewnianych mebli kuchennych.
Połączenie kominka kaflowego oraz elektrycznej kuchni kaflowej z płytą indukcyjną. Połączenie kafli w kolorze zielony z kaflami malowanymi ręcznie, które były w posiadaniu klienta od wielu lat. Klient był sentymentalnie z nimi związany, chciał je wykorzystać i umieścić w bryle kominka co też uczyniliśmy. Wysokość max. części kominkowej 235 cm, wysokość max. części kuchennej 133 cm.
Tradycyjna kuchnia kaflowa w stylu podlaskim zawierająca w swojej strukturze piec kuchenny, ścianę grzewczą, piec chlebowy oraz trzon kuchenny. Okap podparty na rurce mosiężnej. Kafle w kolorze beżowym o wymiarze 13*20 cm. Wysokość całości 176 cm, wysokość do ramy kuchennej 72 cm.
Kuchnia kaflowa z piekarnikiem i płytą indukcyjną zabudowaną zielonymi kaflami z Manufaktury V. Do złudzenia przypomina formą, starą tradycyjną kuchnię kaflową opartą o ścianę w formie litery U. Przykrycie piekarnika tworzą półki kaflowe w których wycięto odpowiedni otwór i osadzono płytę indukcyjną. Ściana osłonowa o wysokości trzech kafli i półki co stanowi wymiar 72 cm, dolna część osiągnęła wysokość 94 cm.
Kuchnia kaflowa oparta plecami o ścianę kominową. Pod piekarnikiem znajduje się piec chlebowy. Obok żeliwnych płyt kuchennych umieszczono wąska elektryczną płytę indukcyjną. Zastosowano połączenie kafli gładkich i narożnikowych z wzorem Koło. Pod górną półką widnieje pas ozdobny. Kolor kremowy, kafle z Manufaktury VIII. Szerokość kuchni 195 cm, głębokość 92 cm, wysokość 144 cm.
Prawe ujęcie kuchni kaflowej 40/66. Oprócz płyty żeliwnej i indukcyjnej można zauważyć trzy szybry regulujące przepływ gorących gazów spalinowych.
Kafle w kolorze jasno miodowym transparentnym. Kuchnia kaflowa z piekarnikiem, piecem chlebowym, przejściową ścianą ogrzewającą dwa pomieszczenia oraz podgrzewanym siedziskiem. Zastosowano przeszklone drzwiczki paleniskowe.
Frontalne ujęcie kuchni kaflowej 42/66.
Lewe ujęcie kuchni kaflowej 42/66.
Prawe ujęcie kuchni kaflowej nr. 42/66. Można na nim dokładnie prześledzić rozmieszczenie haczyków kuchennych, szybrów, ramy nierdzewnej oraz trzech płyt stalowych.
Rzut w pełni uwidacznia długość podgrzewanej półki w kuchni 42/66.
Kuchnia kaflowa wybudowana z małych tradycyjnych kafli o rozmiarze 12,5*19,5 cm. Wewnątrz zabudowana wężownica do podgrzewania ciepłej wody. Dla złamania konwenansów pod górnym gzymsem dodaliśmy ozdobny kaflowy pas tulipanów. Rama nierdzewna z mosiężnym relingiem, jedną żeliwną płytą dwu fajerkową oraz jedną połówkowa płytą ślepą.
Rut frontu kuchni kaflowej nr. 47/66.
Rzut górny kuchni nr. 47/66,
Kuchnia kaflowa nr. 47/66 w zbliżeniu dokładnie ilustrująca rzeźbienia na żeliwnych drzwiczkach.
Kuchnia kaflowa wykonana w kolorze kobaltowy. Pod górna półką ozdobny pasek malowanym w kolorze biało kobaltowym. Z tyłu kuchni kaflowej zapiecek z przeznaczeniem do spania lub wygrzewania ciała. Z części piekarniczej wyprowadzono spaliny do komina. Zdwojony piekarnik oraz tynkowane zagłębienie na drewno. Okucia kuchenne wykonano z połączenia stali nierdzewnej ze stalą żarowa malowaną czarną farbą odporną na wysokie temperatury.
Kuchnia kaflowa w kolorze bordowym. Zdjęcie zniekształca rzeczywisty kolor. Połączenie kafli Gładkich z wzorem Brama. Zastosowano dwie płyty żeliwne z pojedynczymi fajerkami oraz tzw. gont czyli fragment płyty pełnej bez otworów. Rama z relingiem w kształcie litery "U". Piekarnik oraz drzwiczki wykonywane ręcznie z blachy czarnej. Dodatkowo w plecach kuchni wymurowano kanały powietrzne umożliwiając szybsze dogrzanie pomieszczenia poprzez jego wypływ kaflami ażurowymi wykonanymi we wzorze Brama.
Połączenie kafli w kolorze szarym z kością słoniową. Okucia żeliwne w kolorze czarnym. W urządzeniu widoczne drzwiczki paleniskowe w jednej ramie, piekarnik a poniżej drzwiczki chlebowe z miernikiem temperatury. Kuchnia kaflowa w której pod drzwiczkami piekarnika umieszczono drzwiczki wyczystkowe umożliwiające oczyszczanie z sadzy kanału dymowego pod piekarnikiem. Wysokość 139 cm, szerokość 138 cm, głębokość 80 cm.
Szeroka kuchnia kaflowa w kolorze zielonym. Wykonana z połączenia kafli Brama z kaflami Gładkimi. Okucia żeliwne, malowane grafitową farbą żaroodporną. Oparta prawą stroną o ścianę kominową. Zastosowano sześć płyt żeliwnych w tym trzy dwufajerkowe oraz dwie płyty gontowe. Szerokość kuchni 207 cm, głębokość 69 cm.
Kuchnia kaflowa, dwubryłowa składająca się z kuchni właściwej opalanej drewnem i modułu pieca kuchennego w którym umieszczono piekarnik. Pierwsza pozwala na przygotowanie potraw na żeliwnej płycie kuchennej, natomiast druga na duża akumulację i jednocześnie emisję ciepła. Dodatkowo w części pieca kuchennego znajduje się piekarnik w którym możemy piec potrawy oraz suszyć owoce, grzyby, warzywa. Kafle zielone Pojedyncza Ramia i Gładkie z Manufaktury VIII. Wysokość max. 178 cm, szer. 149 cm, gł. 69 cm.
Połączeniu części piecowej z kuchenną. Kuchnia kaflowa półokrągła z dwoma płytami żeliwnymi w nierdzewnej ramce. Przykrycie kuchni wykonane z półek kaflowych. Obok drzwiczek paleniskowych znajduje się piekarnik z blachy nierdzewnej. Z paleniska kuchennego jest zasilana również kaflowa część piecowa z tradycyjnymi kanałami wyłożonymi cegłami i płytkami szamotowymi.
Kuchnia wielofunkcyjna łącząca w swojej strukturze tradycyjną kuchnię kaflową z piekarnikiem, piec do wypieku pizzy, schodkami skierowanymi w stronę zapiecka oraz dwoma dużymi pojemnikami na drewno. Połączenie kafli Brama w kolorze błękitnym oraz powierzchni tynkowanych. Szer. 190 cm, gł. 200 cm, wys. 165 cm. Okucia wykonane z blachy nierdzewnej z elementami czernionymi.
Połączenie, kuchni kaflowej, pieca oraz kominka. Dużo powierzchni tynkowanych. Kafle z Manufaktury I w kolorze zielonym. Nad wkładem kominkowym schodkowo rozmieszczone półki, zmierzające ku ceglanej ścianie kominowej. Część okaflowanego pieca kuchennego wraz z umieszczonym za nim tynkowanym modułem zapiecka tworzy łagodnie przejście i zarazem otulinę komina od drugiej strony.
Kuchnia z kaflowym okapem. Po prawej stronie znajduje odizolowany termicznie okaflowany komin wraz z zabudowanymi instalacjami CO, CWU oraz instalacje elektryczne. Doskonałą izolacja uniemożliwia nagrzanie tego segmentu a jednocześnie całość zabudowy tworzy doskonałą kontynuacje właściwej kuchni kaflowej opalanej drewnem. W bryle zastosowano żeliwne drzwiczki paleniskowe, wyczystkowe oraz żeliwny ciężki piekarnik. Na ścianie osłonowej widnieją haczyki kuchenne. Kuchnia kaflowa posiada niszę na drewno.
Połączenie gzymsów malowanych i cokołów, które były w posiadaniu klienta oraz nowych elementów z Manufaktury VIII. W jednej bryle usytuowano piec kaflowy z własnym paleniskiem oraz kuchnię kaflową z piekarnikiem na "stopie". Stopę tworzy stalowa rura podpierająca od dołu również stalowy kątownik. Całość wsparta na sąsiadujących ścianach pieca oraz kaflowej obudowy szafki kuchennej do której stolarz miał wykonać drzwiczki. Wysokość max. 181 cm, wysokość do blatu kuchni 83 cm.
Rzut z górnej półsfery kuchni kaflowej nr 60/66 ilustrujące ułożenie płyt żeliwnych.
Kuchnia kaflowa nr 60/66 w lewym ujęciu na którym można dokładnie prześledzić gabaryty pieca przystawionego do kuchni oraz połączenie kafli Gładkich z Podwójną Ramką..
Niewielka kuchnia kaflowa wykonana z kwadrateli w kolorze białym zawierająca piekarnik, drzwiczki do czyszczenia sadzy i drzwiczki paleniskowe z popielnikiem w jednej ramie. Ze względu na drewnianą ścianę po lewej stronie istniała potrzeba wykonania bardzo dobrej izolacji termicznej. Szer. 117 cm, wys. 168 cm.
Prawe ujęcie kuchni nr. 63/66. w lekkim oddaleniu. Widzimy jedną płytę dwufajerkową oraz jeden gont. Reling i uchwyty przy ramie kuchennej wykonane z mosiądzu. Na ścianie osłonowej pod haczykami kuchennymi widnieje uchwyt szybra obrotowego. Zmiana jego położenia pozwala skierować strumień spalin bezpośrednio do komina lub po zmianie jego pozycji, dookoła piekarnika.
Prawe ujęcie kuchni kaflowej 63/66 uwidaczniające jej głębokość wynoszącą 80 cm. Uchwyt szybra po zmianie pozycji.
Rzut prawy górny przedstawiający bryłę kuchni kaflowej nr. 63/66 w pełnej krasie.
Kuchnia kaflowa z modułem piecowym ogrzewającym sąsiednie pomieszczenie. Kafle w wymiarze 22x28 cm w kolorze kremowym. Część kuchenna posiada żeliwny piekarnik, żeliwne drzwiczki paleniskowe z popielnikiem oraz żeliwne płyty kuchenne z fajerkami. W piekarniku znajduje sie nierdzewna półka, która pozwala na wykorzystanie dwóch powierzchni jednocześnie. W kuchni kaflowej została wbudowana podkowa ( wężownica ) umożliwiająca podgrzewanie wody użytkowej oraz podłączenie do CO. Czynności podłączeniowych dokonał miejscowy hydraulik z wykorzystaniem pompy obiegowej. W dolnej części modułu piecowego znajduje się nisza na naczynia kuchenne przysłonięta żeliwnymi, łukowymi drzwiczkami. Za ścianą w sąsiednim pomieszczeniu znajduje się wysunięta na 0,5 kafla część pieca kaflowego. Taki zabieg umożliwia swobodne ogrzewanie pokoju bez stosowania dodatkowego paleniska piecowego.
Kuchnia kaflowa zę ścianą grzewczą. Kafle w wymiarze 22,5x22,5 cm w kolorze matowego beżu. W kuchni kaflowej zastosowano przeszklone drzwiczki paleniskowe. Ściana grzewcza w której umieszczono szyber znajduje się bezpośrednio nad żeliwnymi płytami kuchennymi. Szyber umożliwia skierowanie strumienia gorących gazów paleniskowych w ścianę grzewczą. Zamknięcie szybra po nagrzaniu ściany grzewczej skutkuje bardzo długim oddawaniu ciepła do otoczenia przez ten element kuchni kaflowej. Dodatkowo na ścianie grzewczej usytuowano kute stalowe haczyki służące do suszenia ziół, grzybów lub wieszania przyborów kuchennych. Ramę kuchenną wykonano ze stali nierdzewnej oraz zastosowano mosiężny reling. Reling w kuchni kaflowej służy do wieszania ściereczek oraz zabezpiecza użytkownika przed przypadkowych dotknięciem do gorących drzwiczek kuchennych.
Kuchnia kaflowa w kolorze białym wykonana z małych prostokątnych kafli. Bryła kuchenna zawiera tradycyjny piekarnik żeliwny oraz piec chlebowy. Drzwiczki piekarnika oraz drzwiczki w piecu chlebowym posiadają mierniki temperatury. W kuchni wykorzystano również żeliwne kuchenne płyty z fajerkami oraz żeliwne drzwiczki paleniskowe z popielnikiem. Szyber umożliwia zamykanie i otwieranie wewnętrznych kanałów dymowych czyli naprzemienne palenie w kuchni lub w piecu chlebowym. Piec chlebowy w układzie tradycyjnym opalany drewnem w komorze piekarniczej. Szerokość kuchni kaflowej 145 cm, głębokość 82 cm oraz całkowita wysokość do górnej półki 192 cm. Kuchnia kaflowa posiada również nierdzewną ramę wraz z mosiężnym relingiem.
Kuchnia kaflowa wykonana z kafli o rozmiarze 12,7x20,3 cm. Kafle w kolorze białym z fazą. W kuchni znajduje się żeliwny piekarnik bez szyby żaroodpornej z wysuwaną półką wykonaną ze stali nierdzewnej. Przedstawiona kuchnia kaflowa wykorzystuje jedną żeliwną płytę kuchenną z fajerkami oraz fragment żeliwnej płyty pełnej. Pod piekarnikiem znajdują się żeliwne drzwiczki wyczystkowe. Służą one do usuwania sadzy gromadzącej się w tym miejscu w wyniku użytkowania piekarnika. Na kaflowej ścianie osłonowej umieszczono mosiężne haczyki współgrające z mosiężnym relingiem ramy kuchennej. Ramę kuchenną wykonano ze stali nierdzewnej. Szerokość kuchni kaflowej 122 cm, głębokość 81 cm, wysokość włącznie z górnej półki 171 cm.
Kuchnia kaflowa w kolorze białym z okapem, piekarnikiem i niszą na drewno. Bryła kuchenna wybudowana w nowym drewnianym domu. Po prawej stronie kuchni zabudowano kaflami komin oraz odizolowany pion hydrauliczny. W sąsiednim pomieszczeniu znajdują się drzwiczki rewizyjne umożliwiające dostęp do węzła hydraulicznego. Okap wykonany z kafli oraz odwróconego gzymsu. Kafle o rozmiarze 23*23 cm. W wyposażeniu: żeliwny piekarnik, żeliwne drzwiczki paleniskowe, żeliwne drzwiczki wyczystkowe pod piekarnikiem, nierdzewna rama kuchenna z mosiężnym relingiem oraz mosiężne haczyki kuchenne. Pod pikarnikiem znajduję sie nisza na drewno a w niej drzwiczki wyczystkowe do komina. Na ścianie osłonowej znajdują się haczyki kuchenne. Nad piekarnikiem wygodna, głęboka półka na przybory kuchenne i przyprawy. Reling w kuchni zabezpiecza użytkownika przed wysoką temperaturą oraz umożliwia ściereczek po lewej stronie.
Kuchnia kaflowa w której wykorzystano kafle w kolorze beżowym. Nad kuchnią znajduje się mały okap drewniany z mechanicznym wyciągiem. Pod żeliwnym przeszklonym piekarnikiem umieściliśmy zagłębienie na drewno opałowe. W piekarniku znajduje się pokrętło pozwalające na regulację temperatury w jego wnętrzu. Dodatkowo regulator pozwala na usuwanie wilgoci podczas suszenia grzybów i owoców. Pokrętła regulacyjne znajdują się również w drzwiczkach paleniskowych i popielnikowych. Kafle o rozmiarze 25,5*23 cm. Zastosowaliśmy narożniki z wzorem "Brama", pozostałe elementy stanowią kafle Gładkie. Jedynie pod górnymi gzymsami zastosowano pas ozdobny z motywami roślinnymi. Szerokość kuchni 138 cm, wysokość do poziomu blatów 84 cm, wysokość wraz z gzymsem górnym 183,5 cm, głębokość 69 cm. W wyposażeniu zastosowano nierdzewną ramę kuchenną z mosiężnym relingiem oraz haczyki kuchenne.
Kuchenne piece kaflowe - historia
Przygotowanie posiłków od początków ludzkości kojarzone jest z domowym ogniskiem oraz centralnym elementem życia domowników. Taką również historię mają kuchnie kaflowe, które cieszyły się ogromną popularnością jeszcze w drugiej połowie XX wieku, a obecnie znów zyskują rzesze fanów. Mało wydajne otwarte paleniska w pierwotnych chatach szybko zostały zastąpione częściowo zabudowanymi rozwiązaniami z kamienia naturalnego. To dzięki niemu ciepło otrzymywane poprzez palenie ognia utrzymywało się dużo dłużej. Łatwiej było również kontrolować ciepło dostające się do przyrządzanych potraw, ponieważ płomień nie dochodził bezpośrednio do naczyń. Z czasem zaczęto szukać wydajniejszych rozwiązań i udało się stworzyć piece kaflowe kuchenne, które nie wymagały stałej kontroli paleniska i były bardziej oszczędne.
Kuchnie kaflowe - w jaki sposób powstają kafle?
Piece kaflowe kuchenne czy bez płyty, na której odbywa się gotowanie, muszą zostać właściwie przygotowane. Materiały, które znajdują się na ich powierzchni, muszą być wytrzymałe, a przede wszystkim długo utrzymywać i stopniowo oddawać ciepło do pomieszczenia, w którym się znajdują. Oznacza to, że ich przygotowaniem musi zająć się profesjonalna pracownia zduńska, aby jak najlepiej dostosować je do pełnionego zadania. Kuchnie kaflowe zbudowane są z płytek, które powstają ze specjalnie przygotowanej masy ceramicznej. Jest ona doprowadzana do wymaganej konsystencji, a następnie formowana, suszona, wypiekana i pokrywana ochronnym szkliwem.
Z jakich cegieł powstają piece kaflowe do kuchni?
Do budowy kuchni kaflowych wykorzystuje się trzy rodzaje cegieł – zwykłe (piecówki), maszynowe (prasowe) oraz ogniotrwałe (szamotowe). Piecówki, czyli ręcznie przygotowywane, równomiernie przyjmujące oraz oddające ciepło, są grupą występującą najliczniej. Cegły prasowe powstają przy pomocy maszyn, cechują się sporą twardością oraz zwartością, lecz źle radzą sobie z wysokimi temperaturami. Wykorzystywane są do przygotowania fundamentów oraz podmurówki pieca kaflowego do kuchni. Natomiast ogniotrwałe cegły szamotowe znajdują zastosowanie z partiach pieca najbardziej narażonych na działanie wysokich temperatur.